Vaccination

 
 
 
 
Då var man vaccinerad igen tredje och sista sprutan av Hepatit A-B. 30 år framöver räcker den så nu är det bara till att åka. Drömmer mig bort allt som oftast, reser som tar mig till spännande platser, kulturer och till äventyr.
 
Lite Information
 Hepatit A och hepatit B, vad är det?

Hepatit A och B är allvarliga leverinfektioner som finns mer eller mindre i hela världen. Det är klokt att vara vaccinerad var du än befinner dig och i synnerhet när du reser till trakter där sjukdomarna är vanligt förekommande. Smittas man av hepatit A kan det ta upp till ett år att hämta sig ifrån sjukdomen. Smittas man av hepatit B kan man i värsta fall utveckla en kronisk form av hepatit B som kan leda till allvarliga leverkomplikationer.

Hur smittar hepatit A och hepatit B?

Hepatit A

Hepatit A är ett virus som kan finnas i förorenat vatten och i rå eller otillräckligt tillagad mat, till exempel skaldjur eller grönsaker. Den som drabbas av hepatit A-smitta kan sedan lätt föra smittan vidare genom exempelvis dålig handhygien vid toalettbesök. I länder där hepatit A är vanligt förekommande behöver man inte vistas i områden med dålig hygien för att smittas, folk har infekterats även på finare hotell.

Hepatit B

Hepatit B smittar främst via blod och sexuella kontakter. Senare tids forskning pekar på att sjukdomen även kan smitta via saliv. De flesta infektioner läker ut, men ett betydande antal övergår i ett kroniskt tillstånd, där man ofta förblir smittsam. Speciella risksituationer är oskyddat sex, piercing, tatuering och akupunktur. Men även lokal akutsjukvård räknas hit.

Källa: Vaccinationsportalen.