Marknad i Rijeka

Idag gick utflykten till Rijeka.

Jag börjar med att ta gästerna gå en stadsrundvandring innan dom får fri tid att göra vad de vill. Vi går in på gågatan Korzo som leder oss till stadsporten, porten som man gick in igenom när man kom från sjöss förr i tiden. 

 

Lånad bild

Vi går igenom och upp till de romerska utgrävningarna för att sedan ta oss tikl Sant Vitus katedral. En romersk-katolsk kyrka som byggdes 1638-1744. St Vitus är Rijeka skyddshelgon och är en kristen man som led martyrdöden under kejsare Diocletianus tid. Här är en vaktmästare som mer än gärna tar en på rundvandring och berättar om allt som finns. Han tog även upp oss till tornet (där det är låst och i normala fall inte tas emot besökare). Här fick vi se på en bloddroppe från Jesus, en träflisa ifrån korset som han korsfästes på och stolen som påven hade suttit i de 5 dagar som han var på besök här i Rijeka. Vi fick så klart provsitta stolen.

 Lånad bild
 
 

Vi gick sedan till nästa kyrka, Maria himmelsfärds kyrkan, det blev bara ett kort stopp där för nu ville vi alla ner till hamnen och marknaden.

Här bjöds det på färgsprakande upplevelser, jag bara älskar att gå runt och titta, dofta och ta in en massa intryck.  

 
 
 
 
 
 
 
Förutom frukt o grönt så fanns det en saluhall med fisk och skaldjur och en med kött, ost, bröd och alla annat i delikatess väg.