Helsingör

Så trevligt och mysigt ställe. Vi strosade runt på de mysiga gatorna, så klart tittade vi in i de små affärerna också.


 
 

Den stora upplevelsen var så klart Kroneborg slott, ett av Danmarks Världsarv.

 

Under 1400-talet kom den danske kungen Erik av Pommern till makten och det var han som införde tullar i Öresund. Varenda litet som stort fartyg som passerade skulle betala en avgift. Han samla in så mycket pengarna så han kunde bygga sig en fästning vid Öresunds smalaste passage. Efter ca 100 år ansågs fästningen vara för klen. Det behövdes bygga en större byggnad för att skydda sundet.

 

 

 
 

Hamlet är en fascinerande pjäs om livet inom hovet, kryddat med bråd död, spöken, hämnd och tragedier.  Shakespear som skrev den var troligtvis aldrig ens på slottet. Han använde sig av verkliga personer och platser i sina romaner och gjorde de så verklighetstrogna att alla trodde att det verkligen hänt på riktigt.

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.
William Shakespeare – Hamlet

 
 

DET HAR HÄNT EN HEL DEL SEN DET BYGGDES PÅ 1400-TALET

et är ett väldigt imponerande vackert Slott idag. Slottet älskades av det danska hovet och hit bjöd de in besök från när och fjärran för att festa med kungafamiljen. Det importerade kinesiska porslinet dukades upp till överflödiga 24-rätters måltider med vildsvin, fasan, ostron, björn och puddingar. Och om gästerna skulle bli törstiga, så fanns alltid en 10-liters kanna med vin vid deras sida. Men det fick ett hastigt slut år 1629, när två arbetare råkade sätta eld på slottet. Det gick inte att stoppa. Allt brann upp och kvar blev bara slottets grund. Det enda som klarade sig från lågorna var slottskyrkan. Kungen Kristian IV startade genast uppbyggnaden av slottet igen och år 1637 var det klart, denna gång barockstil som var populärt på 1600-talet.

Svenskarna har varit här och härjat men det syns inte det minsta idag, fast det både belägrade och plundrade slottet 1658

Kronborg lämnades av kungligheterna till sitt öde och blev en dansk militärförläggning och fängelse i nästan 300 år. Inte förrän 1920-talet påbörjades de renoveringar som har gett slottet dagens glans.