No Bake citroncheesecake
Nyår imorgon
Vad passar inte bättre än att baka en Nyårstårta som fick bli en citroncheesecake med en citronspegel.
Ja, den var ju tvungen att smakas av mannen så att den blev godkänd, det blev den med högsta betyg <3
Det bästa med detta receptet är att man inte behöver någon ugn.
Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.
Ingredienser (botten):
15 digestivekex
100 g smör
Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
fint rivet skal från 2 citroner
Ingredienser (citronspegel):
saft från 2 små citroner
fint rivet skal från 1 citron
0,5 dl vatten
0,5 dl limoncello
1 dl strösocker
3 äggulor
3 gelatinblad
25 g smör
Receptet är hämtat från CamillaHamid
sen har jag ändrat lite.
Så här gör man enlig Camilla
Gör såhär:
- Fodra en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
- Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
- Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
- Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
- Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
- Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
- Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
- Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
- Lägg alla ingredienser till citronspegeln i en kastrull. Använder du gelatinblad så lägger du dem i blöt och tillsätter dem först efter att blandningen kokat upp.
- Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
- Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
- Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.