Passionsfrukt och lakrits pralin

Hösten drar in och och man själv drar sig mer inomhus.
Pralintillverkningen tar form och inspratronen  sprudlar.
 
Idag blev det en pralin med en klick honungssmörkola i toppen följt utav en passionsfruktsganache för att avslutas med en lakritsganache.
 
 

Recept på ganache

Honungs smörkola
150 g Grädde
75 g Smör
250 g Socker
100 g Honung
10 g Salt
 
Koka alla ingredienser till ca 111 grader C.
Vilken temperatur kolan kommer upp i, har betydelse för hur tjock man vill att den ska vara. Jag föredrar i en pralin att den ska vara åt det väldigt mjuka hållet.
 
Passionsfruktsganache:
75 g Vit choklad
2 Passionsfrukter
20 g (1/4 dl) Vispgrädde
1/2 msk Strösocker
1 tsk Smör
 
Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Gröp ur kärnorna ur passionsfrukterna och pressa dem i en sil så du får saften av dem. Om du vill kan ta du någon tsk av kärnorna och röra ner i ganachen för lite "knaprighet". Koka upp grädden tillsammans med passionsfruktssaften och sockret. Slå den heta grädden över chokladen i omgångar (chokladen 
kan man värma lite i micron innan så den är lite mjuk)  Rör om till en slät ganache och klicka ner smöret. Rör så det smälter. Låt kallna i rumstemperatur.
 
Lakritsganache:
75 g Mjölkchoklad
40 g (1/2 dl) Vispgrädde
3 tsk Lakitspulver
1/2 msk Strösocker
1 tsk Smör
 
Gör lika som ovan men med dessa ingredienserna.
 
Gjutning utav skal kan jag rekommendera att ni går in och läser om tempererung utav choklad. Det är väldigt viktigt när man ska gjuta praliner och det är olika grader för olika sorters choklad.
 
Lycka till <3
 
 

Kommentera här: