Vaccination

 
 
 
 
Då var man vaccinerad igen tredje och sista sprutan av Hepatit A-B. 30 år framöver räcker den så nu är det bara till att åka. Drömmer mig bort allt som oftast, reser som tar mig till spännande platser, kulturer och till äventyr.
 
Lite Information
 Hepatit A och hepatit B, vad är det?

Hepatit A och B är allvarliga leverinfektioner som finns mer eller mindre i hela världen. Det är klokt att vara vaccinerad var du än befinner dig och i synnerhet när du reser till trakter där sjukdomarna är vanligt förekommande. Smittas man av hepatit A kan det ta upp till ett år att hämta sig ifrån sjukdomen. Smittas man av hepatit B kan man i värsta fall utveckla en kronisk form av hepatit B som kan leda till allvarliga leverkomplikationer.

Hur smittar hepatit A och hepatit B?

Hepatit A

Hepatit A är ett virus som kan finnas i förorenat vatten och i rå eller otillräckligt tillagad mat, till exempel skaldjur eller grönsaker. Den som drabbas av hepatit A-smitta kan sedan lätt föra smittan vidare genom exempelvis dålig handhygien vid toalettbesök. I länder där hepatit A är vanligt förekommande behöver man inte vistas i områden med dålig hygien för att smittas, folk har infekterats även på finare hotell.

Hepatit B

Hepatit B smittar främst via blod och sexuella kontakter. Senare tids forskning pekar på att sjukdomen även kan smitta via saliv. De flesta infektioner läker ut, men ett betydande antal övergår i ett kroniskt tillstånd, där man ofta förblir smittsam. Speciella risksituationer är oskyddat sex, piercing, tatuering och akupunktur. Men även lokal akutsjukvård räknas hit.

Källa: Vaccinationsportalen.

Hemmagjord sockerfri citronglass

Idag bestämde jag mig för att göra egen glass.
Utbytet på sockerfria glassar i affären är ju inte så stort, diabetiker som jag är så vill man ju ha något gott ibland.
Jag bestämde mig för Citronglass.

Ingredienser:

2 st Citroner
2,5 dl Vispgrädde
2 st Ägg
3,5 msk Sötningsmedel (jag tog Hermesetas)
2,5 dl Turkisk yoghurt.


Tvätta citronerna nog, riv skalet fint av dom.

Vispa grädden hårt.
Pressa ut saften ifrån 1,5 st citron. Vill man ha det jätte syrligt tar man naturligtvis allt från båda två.
Vispa äggulorna och sötningsmedlet.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda nu försiktigt ihop alla ingredienserna.
Glöm inte den turkiska yoghurten.


Använd glassmaskinen du har, annars häll upp i en burk och ställ in i frysen. Var noga med att rör om då det lätt bildas iskristaller.
Jag gjorde det ungefär en gång i kvarten den första timmen och sen  en gång i halvtimmen en till två timmar framöver.

Ta fram glassen en stund innan den ska serveras så den hinner bli mjuk.

Modell för en dag

Jag har ett uppdrag/läxa till fotoklubben som jag är med i.
Vi ska fotografera mode.
Det blev en härlig dag med många goa skratt. Jag hämtade upp Louise för det var hon som skulle agera modell för mig idag.
 
 
 
 
Jag hade en klar bild av hur bilderna skulle se ut och i vilken miljö det skulle vara i. Vi körde till bokskogen och hitta ett fint ställe. Vi travar in i skogen med alla grejor, kamerautrustning, olika kläder, lite rekvisita och så.
 
Oj vad hände???
Jag försvinner ner i marken.
 
Nu kopierar jag vad Louise skrev, för det var hon som såg det hela hända.
 
- Påväg ut i "gläntan" vi hittat försvinner mamma ner i marken bara några meter framför mig (HAHAHAHAHA) jag dööör av skratt nu när jag skriver detta!!!!! All packning bara flyger iväg och jag springer fram för att fiska upp mami ifrån träsket hon fastnat i samtidigt som hon skriker "hjäääälp mig" hahahahah. Säkert en helt absurd och hemsk känsla men jag kände bara att detta måste jag dokumentera, så jag låter henne ligga och knäpper av några foto sen drogs hon upp. Vi skratta såklart åt detta båda två och det var ju TUR vi var två annars kan ju faktiskt sånt vara livsfarligt och tur så hade vi ju massa skor o kläder med som hon fick byta om till :)

Det var ju tur att det hände mig och att jag inte försvann helt ;)
 
Vi fick en fantastisk dag tillsammans. Ett litet axplock av bilderna jag tog.
 
 
 
 
 
 
Jag behöver så klart träna mer, så är det någon som är intresserad så hör gärna av er.
Skicka mig ett mail eller PM på FB
smyckelyckan@hotmail.com
 
Det blev något foto på mig oxå.